Na een adembenemende rit via de weg van Vryses aan de noordkust naar het zuiden, tussen 2 toppen van de Lefka Ori (de Witte bergen) komt u vervolgens aan in Chora Sfakion aan de zuidkust.
 
Chora Sfakion is de aanleghaven van de boot die dagelijks de stoere wandelaars vanuit de Samaria kloof terugvoert naar de bussen, die hen weer terug brengen naar hun accommodaties.

“Het is ook het beginpunt voor hen die de Samaria kloof op de “lazy way” (de makkelijke manier) willen bezoeken.”

Verder is het een rustige plaats met eigenlijk maar twee straten, eentje aan de haven die helemaal is volgepropt met eetzaakjes en de andere met winkeltjes.
 
Overigens, het eten hier is beduidend beter dan in menige grotere toeristenplaats.
 
Chora Sfakion is een uitstekende basis als u wilt wandelen, zwemmen, zonnebaden en ook nog enkele bezienswaardigheden wilt bezoeken.
De 8 km lange Imbros ravijn is bijvoorbeeld meer dan de moeite waard.
Sfakia, de gemeente waar deze plaats onderdeel van is, is overigens een van de weinige gemeenten waar men veel zorg besteed aan wandelroutes en het begaanbaar maken van de wandelpaden.
Enkele verlaten baaien lenen zich uitermate goed om te recreëren naar ieders individuele wensen.
Dit gebied is, ondanks het feit dat naturisme officieel niet is  toegestaan, maar oogluikend wordt getolereerd, erg in trek bij naturisten.
Het enige naturisten hotel van Kreta is dan ook even buiten het dorp gevestigd.
En natuurlijk en dat mag u zeker niet voorbij laten gaan, de bekende wandeling naar en/of door de Samaria kloof.
Vanuit Chora Sfakion kunt u dit gemakkelijk doen op, zoals men het noemt,de “lazy way”. U gaat met de boot (een prachtige tocht) naar het uiteinde van de kloof en wandelt deze dan in (ongeveer 1 uur) tot waar zij het mooiste is. Hier is de doorgang slechts enkele meters breed en honderden meters hoog. Vervolgens wandelt u weer terug naar de boot en vaart weer naar Chora Sfakion.
 
Neem wel een vroege boot zodat u niet op het heetst van de dag nog aan de wandeling moet beginnen. Goede wandelschoenen is een must.
Kortom Chora Sfakion is zeker een plaats die u veel kan geven als u er een weekje wilt vertoeven.