Typisch Grieks

Grieken noemen zich de kinderen van God.

Daarnaast zeggen ze dat ze de beste minnaars ter wereld te zijn, de grootste filosofen, de levensgenieters bij uitstek en als je rond kunt komen zonder te werken, staat de Griek als eerste in de rij.

Of zij de kinderen van God zijn weet ik niet, de rest kan ik zonder meer beamen.

Nog nooit heb ik een volk meegemaakt dat zo enorm van vandaag kan genieten en denkt: morgen zien we wel weer, alleen het heden is belangrijk.

Voor ons als Nederlanders is dit moeilijk en bijna niet te geloven. Stel je toch eens voor dat je deze instelling kan hebben, wanneer je vandaag al weet dat je morgen geen brood op de plank hebt! Wel, deze zorg kent men hier niet, men kan die dag net zo genieten van een zelf gevangen visje, een komkommer en wat glaasjes zelfgestookte raki.

Daarnaast denkt de Griek dat Europeanen een soort Grieken zijn. Immers, de basis van onze Europesche kunst, onze wetten, onze literatuur en onze religie komen toch oorspronkelijk allemaal uit Griekenland. Alleen bij de Turken is dat anders vinden zij. Dit is dan ook het enige volk waarvan zij liever de hakken dan de tenen zien.

Zij gebruiken andere volkeren niet voor spot, dit is alleen aan de Grieken onderling toebedeeld. Ieder gebied spot wel met het andere, het ene eiland vindt de bevolking op het andere wel minder. Ook spotten zij graag over de Pontiërs, de bewoners van de Pontus aan de Zwarte Zee. Zij grijpen iedere gelegenheid aan om deze mensen te vertellen dat zij geen graan op de landingsbaan hoeven te strooien, de grote vogel landt ook wel zonder.

Dat de Grieken individualisten zijn mag duidelijk zijn. Iedere poging tot coöperatie is dan ook bij voorbaat gedoemd te mislukken. Wel is het een feit dat zij tijdens de vele bezettingen als 1 volk stonden.

Zoals reeds gezegd, de Grieken zijn de levensgenieters bij uitstek, er is hun alles aangelegen om hun leven zo aangenaam mogelijk te maken. Zelfs in situaties waarbij andere (niet Grieken) depressief raken, ziet de Griek toch steeds weer het lichtpuntje.

Vakantiedagen zijn erg belangrijk, maar veel organisatie om deze op te vangen kent men nauwelijks. Het gevolg is dat tijdens de twee weken rond kerst, de paasvakantie, de officiële feestdagen en de twee weken rond 15 augustus de economie bijna tot stilstand komt. Ook privé aangelegenheden zijn belangrijk. Zo kan het gemakkelijk gebeuren dat een bepaalde ambtenaar (waar geen vervanger voor is) de eerste 2 weken van December niet aanwezig is, met veel logica wordt door zijn collega’s verteld dat hij nu zijn olijven aan het plukken is.

Als je het aantal Griekse mannen van de koffiehuizen (kafenio’s) de hele dag en avond zou tellen, zou je je wel eens af kunnen vragen, wie er nog werkt.

Daarnaast heeft de Griek ook niet zoveel inkomen nodig, immers velen hebben allemaal een eigen huis, vaak 2 auto’s en verder alles wat hun hartje begeert.

Ongetwijfeld is Griekenland het armste land van Europa, maar wel met de rijkste inwoners van Europa en dit zet ons natuurlijk weer aan het denken.

Belangrijke info voor u als bezoeker.

Het kan natuurlijk af en toe wel eens moeilijk zijn voor u als bezoeker in het land waar Ja nee, (neh) is en omgekeerd.

Vandaar enkele gebruikerstips.

Ga nooit met een Griek in discussie over slechte zaken van Griekenland (Kreta), het milieu is er bijvoorbeeld zo eentje.

Zeg nooit tegen een Griek dat het in uw land beter is geregeld.

Er is maar een soort muziek en dat is de Griekse.

Er is maar een soort wijn en dat is de Griekse etc.etc.

Wanneer u wordt uitgenodigd voor een drankje of hapje, neem dan niet het initiatief om de rekening te delen of geheel te betalen. Onder Grieken onderling is het zelfs een sport om te bepalen wie er mag bepalen. Ze kunnen er soms een kwartier over “kibbelen”.

Wanneer u een afspraak maakt, wordt het altijd in de ochtend, avond of middag, dus nooit op de minuut. Een afspraak om 10.30 uur, wat op zichzelf al uitzonderlijk is, wordt gezien tussen 10 en 11 uur. “Avrio” betekent morgen in het Grieks, maar in de praktijk betekent het: niet vandaag.

Een wijze raad van mijn kant: wanneer u kleine kinderen bij zich heeft en u treft een gesloten deur aan, laat uw kinderen het dan nog eens proberen, voor hen gaat de deur vaak wel open.