Heraklion, of Iraklio zoals de Grieken het noemen, is de hoofdstad van Kreta en van de provincie Heraklion en telt ongeveer 150.000 inwoners.
Het is een stad met vele bezienswaardigheden en een bruisend uitgaansleven.
 
Wanneer u deze stad per boot, auto of vliegtuig nadert, zal ongetwijfeld uw eerste gedachte zijn om deze zo snel mogelijk weer te verlaten.
Dit is echter niet slim. Heraklion met haar bouwstijl is nu eenmaal typisch Grieks. In het wegennet, de stadsarchitectuur en de bebouwing is nu eenmaal geen lijn te ontdekken, het is kort samengevat een rommeltje.
Maar juist dit rommeltje geeft deze stad nu eenmaal haar bepaalde atmosfeer. Zeker als men zich realiseert wat Heraklion en Kreta allemaal te verduren hebben gehad tijdens de vele bezettingen.
 
Hoewel Heraklion voor 2/3de  verwoest is geweest tijdens de Battle of Crete in de tweede wereldoorlog, treft u toch nog vele oudheden aan.
Trouwens de (te snelle) wederopbouw van Heraklion na de tweede wereldoorlog, is er debet aan dat deze stad weinig of geen structuur kent. Boze tongen beweren zelfs dat 50% van alle gebouwen in Heraklion illegaal gebouwd zijn.
 
Maar dit is niet onze zaak, we willen u graag wijzen wat deze stad te bieden heeft.

“Op de eerste plaats natuurlijk Knossos.”

Deze archeologische opgraving van het paleis van koning Minos, de grootste (toeristische) attractie op Kreta, ligt 7 km ten zuiden van Heraklion.
De interessante musea zoals het Archeologisch Museum, absoluut een must in combinatie met Knossos en het Historisch Museum, met zijn ruime aandacht voor de gebeurtenissen tijdens de Battle of Crete.
De grote Venetiaanse muur die vanaf 1462 rondom de stad werd gebouwd en waaraan 40 jaar is gewerkt, met haar 4 stadspoorten die nog steeds in gebruik zijn.
Verschillende kerken zoals de Agia Katerini, met de kapel van de Agii Deka, met haar 16de eeuwse
ikonen en de Agios Titos dat stamt uit de 10de eeuw en tot 1923 werd vernield en weer opgebouwd.
 
Het gebied rondom de haven met zijn vele ferryboten en cruiseschepen.
In vele reisgidsen en ook op onze website treft u nog veel meer bezienswaardigheden aan betreffende Heraklion.
Maar Heraklion is ook een stad om te winkelen. In de Dedalou en het centrum van de stad kunt u uren ronddwalen langs de vele gezellige winkeltjes en de overdekte markt, waar dagelijks een grote verscheidenheid van waren aan de man wordt gebracht.
 
Heraklion is zeker ook een stad om uit te gaan. De vele terrasjes, restaurants etc. nodigen u vanaf 21.00 uur uit om de prachtige avonden te genieten in deze leef en werkstad op Kreta.