Kreta informatie

Kreta is het grootste eiland van Griekenland

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en het vijfde eiland in grootte van het Middellandse Zeegebied, voorafgegaan door Sicilië, Sardinië, Cyprus en Corsica. De oppervlakte bedraagt 8260 km2 en Kreta heeft een kustlijn van 1050 km.

De grootste lengte is 265 km en de grootste breedte is 60 km. Het smalste gedeelte van Kreta is 15 km en vormt een doorgang van Pachia Amos naar Ierapetra, de meest zuidelijke stad van Europa.

Het eiland wordt door ongeveer 700.000 mensen bewoond. De laatste telling was in het jaar 2000, de exacte cijfers zijn echter nog niet bekend.

Kreta is onderverdeeld in 4 provincies, te weten:

Chania, met als hoofdstad Chania,

Rethymno, met als hoofdstad Rethymnon,

Iraklio, met als hoofdstad Iraklion en

Lasithi met als hoofdstad Agios Nikolaos.

De bevolking leeft hoofdzakelijk van het toerisme, landbouw en veeteelt (voornamelijk geiten en schapen).

In de kleinere plaatsen houdt men erg vast aan de eeuwenoude tradities. Hier vindt men nog de traditionele Kretenzers in hun eigen klederdracht en kan een ezel nog een belangrijk vervoermiddel zijn.

Het Kretenzer landschap wordt voor een groot deel bepaald door voornamelijk uit kalksteen bestaande bergen. Laagland komt alleen voor langs de kust en hier en daar in het binnenland.

In het westen van Kreta vindt u de Witte Bergen van Madares, een groot bergmassief met een maximale hoogte van 2450 meter. In het midden van Kreta treft u het Lasithi gebergte aan, een landschap van bergheuvels met een maximale hoogte van 2145 meter. Lasithi is een belangrijk tuinbouw gebied. Een groot gedeelte van het groenteaanbod op Kreta vindt zijn oorsprong in Lasithi.

Kreta kent een aantal mooie bergkloven. De bekendste is de Samaria Kloof en deze is zeker een bezoek waard. De meeste kloven doorkruisen het eiland vanaf de bergtoppen en monden uit in zee. Deze kloven leveren een enorme bijdrage aan de flora en fauna op Kreta.

De kusten van Kreta zijn een mengeling van in het Noorden prachtige zandstranden, met in het zuiden een panorama van kleine baaien, vaak met strandjes van kleine kiezels, waar men nog ongestoord kan genieten van de zee. Het klimaat en de rust zijn nog steeds weggelegd voor diegenen die willen genieten van wat dit eiland te bieden heeft. De individuele vakantieganger die wat verder kijkt dan zijn neus lang is en voorbij gaat aan de concentraties van de toeristencentra, kan hier zijn hart nog ophalen.

Flora.

Kreta kent ongeveer 2000 verschillende plantensoorten, waarvan er ongeveer 170 inheems zijn en alleen maar op Kreta voorkomen.

Fauna.

Behalve de gewone dieren die men in heel Griekenland aantreft, kent men op Kreta nog een aantal inheemse diersoorten. De belangrijkste is wel de Kri-kri, een wilde geit die nu nog alleen maar voorkomt in een reservaat in het gebied van de Witte Bergen en op sommige eilandjes voor de kust. Daarnaast leven er nog een aantal inheemse katsoorten en een soort marter en een das.

Verder heeft Kreta een enorm boeiende archeologie.

Haar geschiedenis en haar mythen kunnen een nieuwe wereld voor u openen.

Wij komen hier nog uitgebreid op terug in de diverse hoofdstukken op deze website.

Wij zijn hier voor alle informatie over Kreta