Zoals men ook zegt ” LA SITIA”, betekent de mens en de natuur.
Sitia is naar Kretenzer maatstaven een moderne plaats met 9000 inwoners
en werd gebouwd door de Venetianen en werd later vernield en herbouwd door de Turken.
Sitia, gelegen in het noordoosten van Kreta, is een ideaal uitgangspunt om noordoost Kreta te verkennen. Vele bekende plaatsen zijn makkelijk te bereiken, zoals Vai met het (veel te toristische) palmenstrand, Kato Zakros met haar dodenvallei en de opgraving aan het strand, Paleokastro, Xerocampos etc.

“Op zich zelf kan Sitia snel gaan vervelen, maar voor een paar dagen en dan vooral als basis voor verschillende uitstapjes, is het een prima locatie.

De gebieden rondom Ziros, Handras en Armeni staan vol met druivenranken van verschillende aard. Bezoek daarom ook eens in Sitia de wijncoöperatie en proef welke heerlijke en vooral betaalbare wijn dit gebied produceert.
Eind augustus, begin september wordt hier geoogst. Het is leuk om te zien hoe men hier de grote hoeveelheid Sultana druiven te drogen legt (vooral op de daken van de huizen) voor de krenten en rozijnen.
In Sitia treft u vele kunstwerken aan. Men noemt het ook wel een plaats van de kunstenaars. Rondom de haven ziet u duidelijk de invloeden van vele creatieve geesten.
Laat u vooral de avonden hier niet ontgaan. Vanaf 10 uur ’s avonds zijn de ontelbare tavernes behoorlijk bezet en dan vooral door de lokale bevolking die zich na hun pantoffelparade graag laten zien op een van de vele terrassen. (Zie ook Chania voor een uitleg van de pantoffelparade)

Voor meer informatie over Sitia en de omgeving, kijkt u dan even op onze website www.lasithi-holidays.net