In grootte is Rethymnon de derde stad op Kreta en telt ongeveer 30.000 inwoners. Het kan zijn dat u verschillende soorten informatie krijgt over het inwoneraantal van Kreta en haar plaatsen. Dit komt omdat er eigenlijk tot het jaar 2001 geen officiële telling is geweest. De uitslag van deze telling is echter nog steeds niet bekend.
Het is nu een moderne Kretenzer stad met verschillende universiteiten en hoge scholen. De oude binnenstad is echter zeker een bezoek waard. Het is een afwisselend allegaartje met Turkse en Venetiaanse invloeden.
 
De geschiedenis vertelt dat Rethymnon in de Minoïsche tijd niet zo’n grote betekenis had, er zijn in ieder geval niet veel archeologische vondsten uit deze tijd. In de 13de eeuw ontstond een vestingstadje en werd de haven als handelsplaats steeds belangrijker. Eind 1500 legden de Turken de halve stad in as en bouwden de Venetianen het grote fort, het Fortetza, op het rotsige schiereiland boven de oude stad. In 1897 dwongen verschillende opstanden van de Kretenzers de aftocht van de meeste Turken. Na een korte Russische bezetting kwam ook Rethymnon onder het protectoraat van de grootmachten. Na de aansluiting van Kreta met Griekenland in 1909 en de door de Vrede van Lausanne vastgelegde bevolkingsruil van 1923, verlieten ook de laatste (Kretens geworden) Turken deze stad.

“Een bezoek aan het Fortetza met haar prachtige uitzicht over de haven en de oude binnenstad is zeker de moeite waard.”

Deze oude binnenstad is het beste lopend te bekijken in de avonduren. Neem de tijd en geniet van deze mengeling van diverse architecturen met haar vele eetzaakjes en winkeltjes. Dit geeft een veel beter beeld van deze stad dan aan de boulevard, waar het immens druk kan zijn.
Rethymnon kent enkele leuke musea en bezienswaardigheden, zoals het Archeologisch Museum, het Etnologisch Museum, de Rimondi fontein en een aantal zeer interessante kloosters. Deze stad werd overigens ten tijde van de tweede wereldoorlog (de Battle of Crete) behoorlijk verwoest en de kloosters hebben een enorme rol gespeeld in het verzet ten tijde van deze partizanenoorlog.
 
Het strand in de stad aan de boulevard is enorm druk en loopt nog kilometers richting het oosten door. Helaas is het stadsstrand ook het eindpunt van het plaatselijk rioleringsstelsel. Gelukkig hebben de meeste grote hotels nu een eigen sceptic tank systeem. Buiten de stad is het strand meer geschikt.
Op zich kan Rethymnon snel vervelen. Het is echter het is wel een uitstekende basis voor uitstapjes naar bezienswaardigheden in de omgeving. Voor de sportievelingen onder u, doe vooral de wandeling door de Samaria kloof. ( zie ook Chora Sfakion)
Wij zeggen altijd dat het mooiste van Rethymnon in haar omgeving ligt, en dan met name in het westen. Hier zijn wel rustige stranden, veel bezienswaardigheden, een prachtige natuur en een rijke cultuur.
 
Op diverse andere pagina’s van onze website informeren wij u hier graag over.