Graag wil ik iedereen informeren over het laatste nieuws hier in Griekenland en op Kreta (05/04/2021 Update).

Griekse Minister Van Toerisme: Start Toerisme Griekenland Vanaf 14 mei. 

Hoe zit het op dit moment met de vluchten naar Griekenland?

-Passenger Locator Form (PLF) Formulier Verplicht, zowel voor heen- als terugvluchten. https://travel.gov.gr/#/form

-Alle passagiers van vluchten vanuit het buitenland, moeten een negatieve test Covid-19 hebben ondergaan die zal zijn uitgevoerd volgens de methode van PCR uiterlijk 72 uur voor hun aankomst in Griekenland. De negatieve uitslag van de PCR test moet schriftelijk in het Engels getoond kunnen worden.

-Alle reizigers die tot 19 april 2021 24.00 uur vanuit het buitenland naar Griekenland komen, moeten 7 dagen in zelfisolatie.

Wat is er open op Kreta in April 2021:

-Supermarkten, bakkerij, slagerij, vishandel, kleine supermarkten, kiosks, markt.
-De overige winkels heropenen door het gehele land op maandag 5 April, met een paar uitzonderingen (onderaan volgt hierover meer info). Kappers en nagelstudio’s alleen op afspraak.
-Archeologische opgravingen zijn open voor groepen tot 3 personen of families (uit hetzelfde huishouden), toegang doordeweeks alleen tevoet of met de fiets. In het weekend mag dit ook met overige vervoermiddelen (max. 3 personen in de auto met masker of familie).
-Taverna’s, restaurants, bar/cafe zijn alleen open voor takeaway. Ziekenhuis, doctoren, gezondheidscentra en apotheken zijn open.
-Zo ook KTEO (auto keur-centrum) alleen op afspraak. Benzinepomp, auto garages, service garages, banken, postkantoor, schoonmaakbedrijven (Tapijt reinigers), dierenwinkel, dierenartsen, opticiens, audiciens, telefoonwinkels (geselecteerde winkels).
-Speciaal onderwijs scholen zijn open. Alle overige scholen (kinderopvang, kleuterschool, basisschool, middelbare school) alleen met online onderwijs. Universiteiten en hogescholen alleen met online onderwijs.
**De volgende zaken en winkels blijven gesloten: Restaurants en cafés, bars, musea, exposities, theater, bioscoop, sportscholen en eenzelfde activiteiten, rijscholen, skicentra, dierentuinen en campings.
>>In de weekenden: Sporten is toegestaan in verschillende gemeenten binnen de provincie (tot 3 personen). Er geldt dan geen afstands- en /of tijdslimiet. Het is wel noodzakelijk om hiervoor code 6 te gebruiken.
>> Doordeweeks: Sporten is toegestaan maar alleen tevoet of met de fiets. Maar er is geen afstands- en/of tijdslimiet. wel het gebruik van code 6. Winkelen op Kreta: >>Shop-inside of met click away: om te kunnen winkelen moet je een sms sturen met je naam, voornaam, naar een nieuw nummer: 13032. Deze code kan je eenmaal per dag via sms gebruiken. Een papieren versie hiervan bestaat niet. Je hebt dan een tijdslimiet van 3 uur (vanaf vertrek en terugkomst).
>>De supermarkt is toegestaan met sms met code 2 naam, voornaam, adres naar 13033 hier zit geen tijdslimiet op.
>>Reizen tussen de provincies in Griekenland voor niet essentiële reizen is niet toegestaan. Dit geldt ook voor reizen met de Ferry. Er zijn maar een paar uitzonderingen (essentiële redenen) voor het reizen tussen de provincies.