Deze mooie plaats, gelegen aan de Golf van Mirabello, heeft ongeveer 9000 inwoners en is de hoofdstad van de provincie Lasithi. Het is daarentegen niet de grootste plaats in deze provincie, dat is Ierapetra.
 
Agios Nikolaos heeft een uniek klimaat, de lucht is hier niet vochtig.
 
Deze plaats begon al 40 jaar geleden met het ontvangen van toeristen. Het is dan ook een drukke toeristen plaats, die groot is gemaakt door het Engelse toerisme. De filmopnamen van Who pays the ferryman, die voor een groot deel op het vlakbij gelegen melaatseneiland Spinalonga gedraaid werden, maakten de nieuwsgierigheid van velen wakker. Dit voormalige kleine vestingeiland werd vroeger als melaatsenkolonie gebruikt en is in de zomer dagelijks te bezoeken met vele georganiseerde tochten. Leuker is het echter om in Plaka een vissersbootje te charteren voor een privé bezoek. Informatie over het eiland is volop in Agios Nikolaos te verkrijgen.
 
De vele gezellige winkelstraatjes, tavernes (vooral gelegen rondom het onpeilbare diepe meer in het centrum en de haven) en het nachtleven trekken veel toeristen die van drukte en gezelligheid houden. Het is er naar ons idee te druk, maar als u even buiten Agios Nikolaos gaat,  bijvoorbeeld naar Elounda of nog iets noordelijker naar Plaka, vindt u gelukkig nog de traditionele Kretenzer atmosfeer terug.
 
Agios Nikolaos leeft echter alleen in de zomer. In de winter zijn bijna alle winkels, hotels en eetgelegenheden gesloten.
 
 
Het is een goede basis om uitstapjes te maken naar bijvoorbeeld Kritsa, een leuk toeristisch handwerk dorpje. Vlak voor Kritsa ligt het Byzantijnse Panagia I Kera kerkje uit de 13de en 14de eeuw, met haar iconische muurschilderingen. Het loont zeker de moeite om hierna door te rijden naar het Plateau van Kathero.

Voor meer informatie over Agios Nikolaos en de omgeving, kijkt u dan even op onze website www.lasithi-holidays.net