Home
Kloosters
Kretenzer kunst
Traditioneel Kreta
Kreta rondreis
Jeep safari
Kretens koken
Olijf olie
Hotel informatie
Reserveren
Routes
Tour informatie
Battle of Crete
Olijfolie

Meer dan 4000 jaar geleden gebruikte men op Kreta al olijfolie. Men noemt het hier het geschenk van de goden.
De invloed van het gebruik van deze bijzondere olie gaat hier aan niemand voorbij. Kreta kent bijvoorbeeld het laagste percentage hart en vaatziekten ter wereld. De wetenschappers dragen dit feit wel degelijk toe aan de invloed van de olijfolie en aan de levensstijl.
Het eten van de Kretenzers wordt tegenwoordig beschouwd als een voorbeeld in de Mediterrane cultuur. De goede gezondheid van de Kretenzers, zo wordt verondersteld, is te danken aan hun voedingspatroon.
De olijfolie vervult in dit voedingspatroon de belangrijkste rol.
In de meeste westerse landen gebruikt men, zoals bijvoorbeeld Nederland en Duitsland,  gemiddeld 200 gram per persoon per jaar. Het gebruik van de Kretenzers ligt gemiddeld op 35 liter per persoon per jaar! Men ontbijt ermee en er is geen gerecht waarin geen olijfolie wordt gebruikt.

Olijfolie heeft vele voordelen, vergeleken met andere soorten olie:
Het consumeren van olijfolie vermindert in het lichaam het slechte LDL cholesterol in het bloed en zorgt ervoor dat het goede HDL cholesterol op peil blijft.
Daarnaast is bewezen dat bij de consumptie van olijfolie het triglycerine in het bloed afneemt. Dit triglycerine en het slechte LDL cholesterol zorgen er immers voor dat onze bloedvaten vernauwen.
In het algemeen kan men zeggen dat olijfolie consumptie het gevaar van hart- en vaatziekten drastisch vermindert.
De olijfolie zorgt er ook voor dat onze bloeddruk zich binnen de perken houdt. Een evenwichtige vorm van voeding, tezamen met consumptie van olijfolie doet de kans op kanker met 75% afnemen. Het kan helpen bij de vermindering van suikerziekte, het vermindert de kans op reuma met meer dan 50%, etc. etc.
Daarnaast rusten er ook nog de nodige mythen op de olijfboom en haar vruchten.

Kortom, al het bovengenoemde is voor ons de aanleiding geweest om deze thematour te organiseren. Ondanks het feit dat de Kretenzers niet graag hun geheimen bloot geven, heeft onze relatie met hen ertoe bijgedragen dat wij u deze tour kunnen aanbieden.

Dag 1
Na het ontbijt vertrek vanuit het hotel in Heraklion gaan wij zuidwaarts naar Vori, waar wij het Museum van de Kretenzer volkenkunde bezoeken. Dit kleine, maar interessante museum, geeft een goede eerste indruk van de olijvenoogst door de jaren heen. Na de lunch vervolgen wij onze route langs enorm grote olijfgaarden naar ons hotel in Ierapetra, de meest zuidelijke stad van Europa.
Na deze vermoeiende tocht heeft u de rest van deze dag ter vrije beschikking.

Dag 2
Na het ontbijt vertrekken wij naar een olijfgaard, waar u aan den lijve kunt ondervinden hoe zwaar het werk is om de olijven te oogsten. Onze groep gaat onder leiding van een deskundige, zelf een maaltje olijven bij elkaar garen.
Nadat we zelf onze Kretenzer lunch hebben bereid en genuttigd, gaan we met de door onszelf geoogste olijven naar een perserij, waar onze olijven worden geperst. Overbodig te vermelden dat u deze olie mee naar huis kunt nemen.
Terug in ons hotel in Ierapetra maken wij ons gereed voor een wandeling door het stadje. U zult overal in deze plaats de invloed van de olijfolie bespeuren, alsmede haar unieke bijna Afrikaanse uitstraling.
Na deze wandeling maken wij ons op voor een Kretenzer avond in een van de lokale traditionele taveernes. Hier kunt u genieten van de vele lokale heerlijkheden. Alle gerechten, uiteraard bereid met olijf olie en de huisgemaakte wijn zijn special voor onze groep georganiseerd.

Dag 3
De dag van vandaag staat in het teken van de mythen rondom de olijfboom en haar vruchten. Hiervoor bezoeken wij het Aretiou klooster in Lasithi. Dit prachtige, ver van de bewoonde wereld gelegen, klooster met een eeuwenoude geschiedenis, kan ons enige kennis verschaffen op ons thema.
Na de lunch in Agios Nikolaos maken wij een rondrit via Elounda, Plaka en Sissi naar het klooster Selinari.
Vanaf dit klooster gaan we terug naar ons hotel, waar we avond gezamenlijk doorbrengen met het diner en een daarop volgende lezing van een medisch deskundige, die zijn visie geeft op de relatie tussen onze gezondheid en het gebruik van olijfolie.

Dag 4
Na het ontbijt gaan we inkopen doen en gaan we vervolgens traditioneel Kretens koken. Eerst maken we de lunch, die we dan ook zelf nuttigen. Daarna rusten we een paar uurtjes uit, om vervolgens terug te keren naar onze keuken om een traditioneel Kretens diner te bereiden, die wij vervolgens samen, met levende muziek en dans, zullen verorberen.

Dag 5
Na het ontbijt brengen wij u terug naar het hotel in Heraklion.


Het oogsten van de olijven
Het museum in Vori
De olijfolie was in de Minoische tijd al belangrijk
Een traditionele wijze van persen