De Grote Klooster tour

Vele kloosters op Kreta zijn voor de Kretenzers een nationaal heiligdom, maar ook een bedevaartsoort, waarin het lijden ten tijde van de Turkse bezetting en de opstanden tegen vreemde heerschappijen worden herdacht.

Met maximaal 25 personen, in een comfortabele touringcar, gaat u het eiland, haar rijke geschiedenis en  de Grieks-Orthodoxe religie, haar gebruiken en haar kloosters ontdekken. Uw groep zal begeleid worden door een tour begeleider en een officiële gids, die de gehele reis aan uw zijde zullen staan. Op de verschillende locaties zult u worden geïnformeerd door de beste specialisten over dit specifieke onderwerp. (Natuurlijk zijn allen Kreta deskundigen bij uitstek) Een uiterst boeiende en kennis vergarende tour, voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis,de religie, de gebruiken en de bevolking van Kreta.

Het programma is als volgt:

Dag 1  Vanaf het hotel in Heraklion begeven wij ons naar het uiterste westen van Kreta. Via een prachtige route passeren wij de toeristen centra zoals Agia Pelagia, Bali, Georgoupoli, (waar wij de (Griekse) koffie nuttigen) en Rethymnon naar Kolimbari in de omgeving van Chania.
In Kolimbari bezoeken wij het Moni Gonia, beslist het meest bezochte en bekendste klooster van Kreta.
Bij de binnenkomst van dit prachtige klooster, met haar verkoelende fontein en haar vele verschillende fruitbomen, alsmede de pracht en praal van haar bloemen, zult u zich onmiddellijk thuis voelen.
Na het bezoek aan het klooster bezoeken wij ook de kloosterkerk en het kloostermuseum.
Na een gezamenlijke lunch op het schiereiland vervolgen wij onze weg naar Chania voor onze eerste overnachting.  De rest van de middag heeft u ter vrije beschikking.
Om 18.00 uur staat er onder deskundige leiding een wandeltocht langs de Venetiaanse haven op het programma. Daarna een gezamenlijk diner in het hotel.

Dag 2 Na het ontbijt vertrekken we richting Rethymnon. Hier bezoeken wij het Moni Arkadi, dat een belangrijke rol in het verzet heeft gespeeld. Men noemt het ook wel het toevluchtsoord van het verzet..
Dit klooster heeft geschiedenis geschreven. Na het bloedbad in Arkadi kreeg de internationale pers eindelijk oog voor het Grieks/Turkse probleem.
Rond de middag, na de gezamenlijke lunch, vervolgen wij onze weg naar het zuiden van het eiland. Na een werkelijk prachtige tocht door een afwisselend landschap komen we aan in Spili. Hier lunchen wij en na een rondwandeling door Spili, gaan we verder naar Ierapetra, waar we 2 nachten zullen verblijven in het bekende Astron hotel.
Het is nu al achter in de middag en u heeft de gelegenheid om wat uit te rusten in de meest zuidelijke stad van Europa.
Om 20.00 uur zal er een gezamenlijke maaltijd plaatsvinden in een traditionele taverne.

Dag 3 Na het ontbijt vervolgen wij onze weg naar het Moni Touplou, gelegen aan de noordoostzijde van Kreta.
Moni Touplou is zonder enige twijfel het rijkste klooster van Kreta. U zult dit merken aan de frisse kleuren en de nieuwe restauraties. Wij hebben ons verzekerd van een exclusieve rondgang over het grondstuk van het Moni Touplou. We bezoeken het kloostermuseum en haar enorme kostbare iconen collectie. U zult tijdens deze tour in het Moni Touplou uitleg krijgen door een deskundige op het gebied van de Kretenzer kunst.
Vervolgens leggen we een snel bezoekje af aan het toeristische palmenstrand van Vai, om vervolgens door te rijden naar Paleokastro, waar we de lunch gebruiken in dit zogenaamde boerendorp.
Na een kleine rondwandeling door het dorp, vervolgen we onze weg naar Zakros. Hier heeft u de gelegenheid om een wandeling te maken door de dodenvallei of het Kato Zakros te bezoeken: een opgraving van een beroemd Minoïsch paleis.
Vervolgens gaan we naar Sitia en als de tijd het ons toelaat maken we hier een kleine rondwandeling. Hierna keren we weer terug naar Ierapetra.
Na ons verfrist te hebben maken we ons op voor een Griekse avond. Exclusief voor onze groep is er in een kleine traditionele, zeker niet toeristische taverne, een traditioneel Kretens diner bereid, dat gepaard zal gaan met levende muziek. Wat is er leuker om tijdens het diner, gezamenlijk met uw reisgenoten, de Sirtaki te dansen?

Dag 4 Na het ontbijt vervolgen wij onze weg naar het zuidoosten van Kreta, en wel naar het Moni Kapsa. Langs een prachtige route, evenwijdig aan de zuidelijke kustlijn, met enkele leuke traditionele dorpjes zoals Koutsonari, Ferma en Agia Fotia, komen we uiteindelijk bij dit verscholen klooster.
Als een vogelnest geplakt tegen een rotswand, uitkijkend over de Libische zee, biedt dit klooster zich aan. Lopend door de twee prachtige binnenplaatsen, verkoelend en vol bloemenpracht, waant u zich gelijk in een oase van rust. Dit klooster is ter verering van Johannes de Doper, wiens leven wordt uitgebeeld op een roetzwarte icoon binnenin de rotskerk en Ioannis Vitzentos, een Kretenzer wonderdokter, die later monnik werd in het Moni Kapsa.
Op de terug weg genieten wij de lunch in de Draken grot, met een schitterend uitzicht over de Libische zee.
Aangekomen in Ierapetra wacht u een rondwandeling door de prachtige plaats, waar u veel Afrikaanse invloeden zult aantreffen.
De avondmaaltijd gebruiken we gezamenlijk.

Dag 5 Na het ontbijt rijden wij terug naar uw hotel in Heraklion. Halverwege bezoeken we het Moni Selinari. Een klooster met een rijke historie ter ere van de heilige Georges Selinari, dat ook door de lokale bewoners intensief bezocht wordt.
Wij vervolgens onze reis naar Heraklion en gebruiken onze laatste gezamenlijke afscheidslunch in Malia.

Moni Gonias
Chania oude stad
Moni Arkadi
Venetiaans fort in Ierapetra
Moni kapsa rechts van de kloof
Home
Kloosters
Kretenzer kunst
Traditioneel Kreta
Kreta rondreis
Jeep safari
Kretens koken
Olijf olie
Hotel informatie
Reservering
Routes
Tour informatie
Battle of Crete