Home
Kloosters
Kretenzer kunst
Traditioneel Kreta
Kreta rondreis
Safari
Kretens koken
Olijf olie
Hotel informatie
Tour informatie
Routes
Reserveren
Battle of Crete
Chorta
Pastitsio
Kalimari
Het museum in Vori
kookles
Workshop: de Kretenzer keuken.

De hedendaagse Kretenzer keuken is gebaseerd op de vele tradities van Kreta en de lokaal geproduceerde ingrediënten.
De ligging van Kreta is strategisch gelegen in het mediterrane gebied. Men zegt wel eens dat Kreta de poort naar Afrika is. Dit is dan ook een van de redenen dat Kreta al vanaf 3000 voor Christus bezetters huisvestte. Meer recentelijk is Kreta in 1204 verkocht aan de Venetianers. Deze zagen ook de strategische positie van Kreta en bouwden de geweldige havens, die we vandaag nog steeds overal op het eiland kunnen aanschouwen. Vanaf 1669 tot 1928 waren de Turken de baas op het eiland. Na de vereniging met de rest van Griekenland bestond er nog een grote discriminatie van het geloof, met name de Islam en het Christendom werden door de Kretenzers nauwelijks getolereerd. Het mag u duidelijk zijn dat de bevolking door al deze belegeringen hun tradities, gewoonten en gebruiken met hun leven hebben beschermd. Met name de culinaire tradities werden in stand gehouden in de kloosters en in de dorpen hoog in de bergen. De Turkse invloed is echter door de lange bezetting zelfs nu nog in vele opzichten merkbaar. Het zal u dan ook opvallen dat de bewoners van Kreta in veel opzichten verschillen met de rest van Griekenland. Door de eeuwen heen heeft dit volk geleerd om voor zichzelf te zorgen en niet afhankelijk te zijn van derden.

De Kretenzer keuken is omgeven door mythen van natuurlijke voeding en kruiden die alle moderne kwaaltjes te lijf gaan. Misschien heeft Kreta daardoor dan ook het laagste percentage hart en vaataandoeningen ter wereld.
In principe is de Kretenzer keuken eenvoudig, gebaseerd op olijfolie, olijven, verse groenten, brood, vis, vlees en kaas in vele soorten. Vooral aan de kazen geven ze allemaal verschillende namen mee. Dit is natuurlijk te wijten aan het feit dat door de eeuwen heen iedere bezetter een andere naam gaf aan het product. Ook hebben vele Griekse producten en gerechten Italiaanse namen, hier voor dank aan de Venetianen. Overigens zijn zij wel diegenen die het produceren van wijn een enorme push hebben gegeven.
De Turken waren verantwoordelijk voor producten zoals sesam zaad, koriander en voor het eten en drinken van bijvoorbeeld de "Griekse" koffie, het gebak en kippenlevertjes. Daarnaast zijn er nog veel andere invloeden te vinden o.a. de Joodse.
Zoals reeds gezegd de Kretenzer keuken is een simpele keuken, maar mag zeker niet als een arme keuken worden gezien. Creatieve geesten hebben door de eeuwen heen een zeer gezonde en smakelijke keuken ontwikkeld.
Onze workshop over de Kretenzer keuken is met de meeste zorg ontwikkeld en wordt door een pionier op kookgebied gegeven.
Het feit dat de groepen uit niet meer dan 5 personen bestaan, garandeert de exclusiviteit, de persoonlijke benadering en invulling van deze workshop.


Dag 1
Na het ontbijt in het hotel in Heraklion vertrekken wij naar het zuiden van het eiland, naar Vori. Hier bevindt zich het Museum van Kretenzer volkenkunde. In dit kleine, maar goed uitgeruste museum, kunnen wij leren hoe er door de eeuwen heen is gekookt en natuurlijk ook gedronken werd op het eiland.
Vervolgens vertrekken we na de lunch oostwaarts, naar Ierapetra, de meest zuidelijke stad van Europa. Daar komen we laat in de middag aan en in ons hotel staat een gezamenlijk diner op ons te wachten.

Dag 2
Na het ontbijt gaan we eerst Ierapetra verkennen. Deze wandeling zal de gehele ochtend in beslag nemen. We zullen ook de verschillende zaken bezoeken, waar we later onze ingrediënten van zullen betrekken.
De middag staat in het teken van de theorie. We zullen op alle persoonlijke wensen ingaan, zodat we op het eind van de middag een programma voor de overige dagen hebben opgesteld, waarin een ieder zich in kan vinden.
De rest van de dag en avond staan ter vrije beschikking.

Dag 3
Na het ontbijt gaan we boodschappen doen en dan door naar onze kook locatie. Hier gaan we eerst experimenteren met het belangrijkste product: de olijfolie.
We bereiden natuurlijk eerst onze lunch van deze middag en nadat we deze geconsumeerd hebben gaan we verder met het bereiden van verschillende gerechten voor het diner van deze avond. Hierna is er tijd om ons te verfrissen en ons gereed te maken voor het diner dat om 2100 uur zal beginnen.

Dag 4 is gelijk aan dag 3

Dag 5
Vandaag is de meest vermoeiende, maar ook de meest interessante dag. We gaan namelijk een koningsmaaltijd bereiden op Kretenzer wijze. Omdat er verschillende culinaire hoogstandjes bij zullen zitten, eten we dit diner natuurlijk niet alleen. Inmiddels zult u al veel Kretenzers ontmoet hebben. Wat is tenslotte leuker om deze mensen voor het diner van deze avond uit te nodigen? Ook wordt deze avond opgeluisterd met levende Griekse muziek en dans.

Dag 6
Na het ontbijt brengen wij u terug naar het hotel in Heraklion.