Home
Kloosters
Kretenzer kunst
Traditioneel Kreta
Kreta rondreis
Jeep safari
Kretens koken
Olijf olie
Hotel informatie
Tour informatie
Routes
Reservering
Battle of Crete
Een Krentezer icoon
Een deel van Knossos
De haven van Chania
Kretenzer kunst

De Kretenzer kunst, die zijn oorsprong heeft in de Minoïsche tijd (vanaf 2500 voor Christus), speelt nog steeds een enorme belangrijke rol in het  Kreta van vandaag.
Kreta presenteert zich als een kleurrijk landschap met haar opvallende architectuur en haar zeer opmerkelijk volk.
Reeds in de Minoïsche tijd was Kreta al ver vooruit in vergelijking met de haar omliggende landen, zoals bijvoorbeeld Egypte.
De Kretenzer kunst vindt zijn oorsprong in het feit dat de inwoners van Kreta al eeuwen lang een handelsvolk waren. Het feit dat in die tijd de religieuze invloed gering was, heeft ook bijgedragen tot een voor die tijd enorme handelsgeest.
Reeds uit de vele opgravingen op het eiland is duidelijk te zien in welke overvloed en met welke luxe men 5000 jaar geleden al leefde. Opvallend is echter dat er weinig is gevonden dat kan worden gerelateerd aan het geloof. Er zijn bijvoorbeeld geen tempels of belangrijke religieuze monumenten blootgelegd.
Nu is de invloed van het geloof wel duidelijk aanwezig. Of dit ook de reden is dat men niet meer het handelsvolk van weleer is, blijft een vraagteken.
Het is echter wel een feit dat de levensstijl, het joie de vivre, de kunst en de architectuur zijn blijven voortbestaan.

De Kretenzer kunst is voor ons aanleiding geweest om deze
5 daagse tour te organiseren. Wij nemen u mee over het eiland en laten u het joie de vivre aan den lijve ondervinden. We gaan terug in de oudheid en we eindigen met impressies van geweldige architectuur en moderne kunst.

Dag 1
Na het ontbijt in het hotel in Heraklion vertrekken we per luxe touringcar naar Knossos en het Nationale Museum, waar we op beide locaties privé worden rondgeleid. Na de lunch in Heraklion gaan we verder naar ons hotel in Chania. Behalve het gezamenlijke diner is de rest van de dag ter vrije beschikking.

Dag 2
Na het ontbijt bezoeken wij in deze prachtige stad het Archeologisch Museum dat gehuisvest is in het voormalige klooster van Sint Francis, dat ten tijde van de Turkse bezetting de Moslim moskee was van Yussuf Pasha.
Wij treffen in dit museum een prachtige collectie voorwerpen aan, die gevonden zijn tijdens opgravingen in onder andere Chania, Kissamos, Lissos en een aantal andere plaatsen. Daarnaast heeft dit museum altijd een tijdelijke tentoonstelling van lokale kunst.
Na de lunch in het hotel maken wij onder deskundige leiding een stadswandeling door de oude stad en haven van Chania. Hier kunt u zich een goed beeld vormen over de traditionele en de hedendaagse architectuur.
De rest van de dag heeft u ter vrije beschikking.

Dag 3
Na het ontbijt vertrekken we richting het zuiden van het eiland. Als eerste doen we de opgraving van Phaestos aan: het tweede in grootte Minoïsche paleis op Kreta. In het archeologisch museum in Heraklion hebben we al veel voorwerpen bewonderd, die hier tijdens de opgravingen gevonden zijn.
Na de lunch rijden we door naar de meest zuidelijke plaats van Europa: Ierapetra. Het is inmiddels al laat in de middag en het is na deze vermoeiende reis goed rusten op een van de vele terrasjes die Ierapetra rijk is. U heeft dan ook na aankomst in het hotel de rest van de dag ter vrije beschikking.

Dag 4
Na het ontbijt gaan we samen met een deskundige een rondwandeling maken in Anatoli, een verlaten bergdorp met een rijke historie. We brengen daar onder andere een bezoek aan het plaatselijk kerkje dat een rijke collectie iconen herbergt uit de El Greco tijd. Vervolgens rijden we door een prachtig landschap naar Kalamafka om een bezoek te brengen aan dit dorp en de kleine rotskapel van het Heilige Kruis, dat via 225 traptreden te bereiken is
Hier nuttigen we tevens de lunch en gaan vervolgens terug naar het hotel. Van 18.00 uur tot 20.00 uur hebben we een uiteenzetting van de Kretenzer kunst door een deskundige in zijn eigen galerie.
Samen met deze artiest nuttigen wij een traditionele maaltijd in een plaatselijke taverne.

Dag 5
Na het ontbijt verlaten we Ierapetra en rijden we weer terug, richting Heraklion. Onderweg bezoeken we nog het Klooster van Selinari en de opgraving van Malia. Dit is misschien wel de mooiste opgraving van Kreta. Met een oppervlakte van 7500 m2 is het de derde opgraving in grootte van Kreta. Het is echter het meest provinciale paleis dat is blootgelegd.
Na de afscheidslunch gaan we naar het hotel in Heraklion.

Een orament van he kerkje van Anatoli