no_underline.css
no_underline.css

www.Crete-Holidays.net

Chania
Chania is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en telt ongeveer 60.000 inwoners. Het is een levendige en tegenwoordig ook een erg drukke stad.
Het Chania van 10 jaar geleden is niet meer. Sinds slimme marketeers een systeem bedachten om deze stad te promoten als de mooiste stad van Kreta, is ook gelijk het echte mooie van deze stad verdwenen.
Souda, even ten oosten van Chania, waar een grote Amerikaanse marine en luchtmachtbasis is gevestigd, heeft veel goeds gedaan voor de economie van deze plaats.
Rondom de haven is het in de avonduren prima vertoeven door de vele terrassen en een enorme keus aan eetgelegenheden.
Maar let op:  zoals we al aangaven is het tegenwoordig een toeristenstad en met alle navenante voor en nadelen.
Om te winkelen biedt Chania veel, een bezoek aan de markthallen is aan te raden: een Turks aandoend Kashba gebeuren.

La Canea, zoals de Turken deze stad noemden,  is een afwisselende plaats. Ten eerste treft u er nog grote invloeden uit de Turkse tijd aan en veel architectuur uit de Venetiaanse tijd. Chania kent vele bezienswaardigheden, zoals het archeologisch museum in de voormalige San Francesco kerk, gelegen in de winkelstraat Odos Chalidion.
Het maritiem museum aan de ingang van de haven, aan de westelijke zijde, geeft een goed beeld van hetgeen hier is gebeurd in de tweede wereldoorlog (de beroemde Battle of Crete) en het Griekse maritiem gebeuren in het algemeen.
De plaatselijke EOT (de Griekse toeristen organisatie) aan de Venetiaanse haven kan u uitstekend informeren over alle bezienswaardigheden. Ook zijn er in de zomermaanden vele festivals in Chania. Deze staan aangegeven op aanplakbiljetten, die dan ook in overvloede aanwezig zijn.
De stranden rondom Chania kennen, net zoals in Rethymnon, een rijke schildpadden cultuur. De eieren worden (nog steeds) op deze stranden gelegd.
Aan de jachthaven, of elders in het uitgaansgedeelte, treft u altijd wel een standje aan van de bewakers van deze nesten. Het zijn allemaal vrijwilligers. Steun deze club en als u geluk heeft is er misschien een mogelijkheid om tijdens een nachtelijke tocht meer over deze schildpadden en hun gewoonten te zien en te leren.

Maar het allermooiste van Chania vinden wij de zogenaamde pantoffelparade van de Grieken. Vanaf 10 uur 's avonds is het gebruikelijk dat de lokale bevolking op zijn paasbest de verkoelende plekken opzoekt, om daar de laatste uurtjes van de dag te genieten van een verkoelend drankje.

Het is dan ook leuk om ervoor te zorgen dat u voor deze tijd zelf een zitplaats heeft, om zo deze hele parade aan u voorbij te zien gaan.

Een uitstekende plek hiervoor is de boulevard ten oosten van de stad, voorbij de jachthaven, schuin tegenover het Kriti hotel. Op deze  boulevard staan ongeveer 5000 stoelen, bankstellen en andere zitmogelijkheden, die tot 21.30 bijna leeg zijn. 20 minuten later zijn ze echter compleet bezet door de lokale bevolking (dit is namelijk geen toeristengebied).

Niet vergeten, de pantoffelparade is een niet bekende attractie van Grieks formaat. Het zal u zeker bevallen.

Home

Plaats overzicht

Agios Nikolaos

Chania

Chora Sfakion

Frangokastello

Georgioupoulis

Heraklion

Ierapetra

Kissamos

Matala

Paleochora

Plakias

Rethymnon

Sitia

Spili

Xerocampos