Home
Kloosters
Kretenzer kunst
Traditioneel Kreta
Kreta rondreis
Jeep safari
Kretens koken
Olijf olie
Hotel informatie
Reserveren
Routes
Tour informatie
Battle of Crete
monument in Males
20 mei 1941, dropping van 8100 Duitse parachutisten
Het maritiem museum in Chania
Badge ter herdenking van de 50 jarige gedenkdag van de Battle of Crete
Gedeeltelijk interieur van het oorlogsmuseum
begraafplaats in Souda Bay
De strijd om Kreta
(The Battle of Crete)  1941-1945

Op 20 Mei 1941 begon op Kreta een van de meest absurde episodes uit de gehele tweede wereldoorlog. Het zou echter tot 1945 duren.

Een enorme strijd om lijfsbehoud is gestreden door vele geallieerden bestaande uit onder andere Nieuw-Zeelanders, Britten, Australiërs en niet te vergeten de Kretenzer verzetsstrijders, de zogenaamde Partizanen.

Het strijden, met name tegen de partizanen, heeft de Duitsers veel hoofdpijn bezorgd. Hitler heeft de Strijd om Kreta gewonnen, maar deze victorie heeft hem wel de totale overwinning gekost. Immers door het hardnekkige gedrag van met name de locale verzetsstrijders, heeft hij pas 5 maanden na plan Rusland kunnen aanvallen. Wat hem hier te wachten stond weten we allemaal.

De oorlog van Kreta is een te belangrijk stuk historie om het niet wereldkundig te maken. Vele van de toenmalige strijders hebben hun leven gelaten voor gerechtigheid, vrijheid en democratie. Wordt deelgenoot van de kennis die wij voor u hebben kunnen vergaren. Tijdens deze tour wordt u begeleid door deskundigen op dit gebied en natuurlijk onze tourleader, een Kreta-deskundige bij uitstek.

Dag 1
Na het ontbijt in het hotel in Heraklion gaan we voor een privé tour naar het Museum for the Battle of Crete and National Resistance (het museum voor de Strijd om Kreta en het Nationale verzet) in Heraklion. Na de lunch vervolgen wij onze route naar Chania. In Chania en met name in het gebied rond Souda Bay is alles begonnen. Op deze zondagmorgen de twintigste mei 1941 vielen er in totaal 8100 Duitse parachutisten uit de lucht. 4000 ervan werden gedood, iets dat de Kretenzers duur moesten betalen.
Aangekomen in ons hotel, hebben wij de rest van de dag tot aan het diner ter vrije beschikking. Tijdens het diner zal een deskundige zich bij ons voegen om een lezing te houden over de Strijd om Kreta. Tevens zal deze deskundige ons de volgende morgen begeleiden.

Dag 2
Na het ontbijt maken wij ons op voor een indrukvolle dag. Ten eerste gaan we naar het Maritiem Museum in Chania. Hierna vervolgen wij onze weg naar de geallieerde begraafplaats van Souda Bay. Hier liggen in totaal 1527 buitenlandse militairen begraven, waarvan de meeste zijn gesneuveld in de eerste dagen van de Battle of Crete. Te weten: 862 Britten, 5 Canadezen, 197 Australiërs, 446 Nieuw Zeelanders, 9 Zuid Afrikanen en 8 uit andere landen.
Na de lunch vervolgen wij onze route naar het " Allied Battle of Crete Monument" (Het monument ter ere van de geallieerden, gevallen tijdens de Strijd om Kreta) in Galatas. In Galatas zijn in die dagen vele Nieuw Zeelanders omgekomen. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis van de velen die vielen in deze hel van Kreta. Het opschrift luidt dan ook: "NEW ZEALAND
IN MEMORY OF THE NEW ZEALAND SERVICEMEN WHO GAVE THEIR LIVES IN THE STRUGGLE FOR FREEDOM ON CRETE 1941 - 1945". (Nieuw-Zeeland; ter nagedachtenis voor de Nieuw-Zeelandse militairen die hun leven gaven in de strijd voor vrijheid op Kreta 1941-1945)
Hierna vervolgen wij onze route naar de Duitse militaire begraafplaats in Maleme. Hier liggen 4465 Duitsers begraven.
Na dit indrukwekkende bezoek keren wij terug naar ons hotel in Chania. Vooraf aan onze gezamenlijke maaltijd bezoeken we nog het monument ter nagedachtenis aan de Duitse parachutisten in de stad zelf.

Dag 3
Na het ontbijt vertrekken wij vanuit Chania naar Ierapetra, de meest zuidelijke stad van Europa.
We zullen rond het middaguur in Ierapetra aankomen. U heeft de gelegenheid om deze mooie plaats met haar Afrikaanse invloeden te verkennen. De rest van de dag heeft u dan ook ter vrije beschikking.

Dag 4
Na het ontbijt gaan wij naar de slagvelden van Kato Simi. Zoals overal op Kreta zijn ter vergelding complete dorpen uitgemoord. Tot op de dag van vandaag kunt u nog dorpen aantreffen, waar het overgrote deel van de bevolking nog slechts bestaat uit oude vrouwen. Alle mannen en jongens zijn toentertijd koelbloedig omgebracht. Ook in het gebied van Kato Simi zijn enorme executies uitgevoerd. In Kato Simi (een klein dorpje) zijn op een dag 357 mensen geëxecuteerd.
Vervolgens gaan we naar Mithi en vervolgen onze route naar Males. Hier kunt u een indrukwekkend monument aantreffen van een partizaan rustend met zijn rechter voet op een Duitse helm.
Hierna nuttigen wij onze lunch, waarna wij onze route vervolgen naar Kalamafka, om via een enorm indrukwekkend gebied terug te keren naar ons hotel in Ierapetra.
De avond brengen we gezamenlijk door in een traditionele taverne met levende muziek en dans. De traditionele balladen en dansen zijn voornamelijk verzetsliederen. De meeste liederen zijn gemaakt tijdens de Turkse bezetting. Maar ook tijdens de Strijd om Kreta, werden velen hiervan gezongen en gedanst als tekenen van saamhorigheid en verzet. Zeker zal op deze avond ons thema van deze reis gespreksstof zijn voor de lokale bevolking. In deze taverne maken zij u graag deelgenoot van hun ervaringen ten tijde van deze verschrikkelijke dagen op Kreta.

Dag 5
Na het ontbijt maken wij ons gereed voor de terugtocht naar het hotel in Heraklion. Tijdens deze rit bezoeken wij nog een grot in Agios Nikolaos. Zoals zovele grotten op het eiland, werd ook deze grot intensief gebruikt zijn door het verzet. De namen van diegenen die er gestorven zijn, staan gegraveerd in de wanden van deze rotsen.
Na een afsluitende lunch en een bezoek aan het vermaarde klooster van Selinari, dat als zovele kloosters een toevluchtsoord was voor de dappere verzetsstrijders in de Strijd om Kreta, nemen wij afscheid van u in het hotel in Heraklion.

De haven van Ierapetra